Ar Ge ve İnovasyon Odaklı Üretim İçin İmzalar Atıldı

Güncelleme: 9 Ekim 2019, Görüntülenme:2601

Bursa iş dünyası, Ar-Ge ve inovasyon odaklı üretimine güç katacak önemli bir protokole imza attı. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Bursa’daki 17 organize sanayi bölgesi, Bursa Uludağ Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi, Ulutek Teknoloji Geliştirme Bölgesi arasında yapılan işbirliğiyle Ar-Ge, yazılım ve tasarım projelerinde iş dünyası kuruluşlarının ULUTEK ve Uludağ Üniversitesi TTO’dan daha fazla yararlanması sağlanacak.

DOSAB’da kurulu Bursa Teknoloji Koordinasyon ve Ar Ge Merkezi (BUTEKOM)’nde düzenlenen protokole, Bursa Vali Yardımcısı Mustafa Özsoy, BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, BTSO OSB Konseyi Başkanı ve DOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Halil Ersan Özsoy, OSBÜK Yönetim Kurulu Üyesi ve NOSAB Başkanı Erol Gülmez ve kentte faaliyet gösteren 17 OSB’nin Başkanı ve müdürleri katıldı.

BAŞKANLAR İMZALADI

Protokole, DOSAB, Bursa OSB, Nilüfer OSB, Hasanağa OSB, Kayapa OSB, Uludağ OSB, İnegöl OSB, Bursa Tekstil Boyahaneleri OSB, Deri İhtisas OSB, TEKNOSAB, Kestel OSB, Mustafakemalpaşa OSB, Yenişehir OSB, Mustafakemalpaşa Mermerciler OSB, Yenice OSB, Barakfakih Islah OSB ve İnegöl Mobilya Ağaç İşleri İhtisas OSB imza attı.

BTSO Başkanı Burkay, ekonomik ve sosyal kalkınmanın temel itici gücünün bilginin üretime dönüşmesi olduğunu söyledi. Türkiye’de Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranının yüzde 1 seviyesinde olduğunu ifade eden Başkan Burkay, “Kalkınma hedeflerimiz doğrultusunda yeni bir sıçramaya ihtiyacımız var. Bunun için de Ar-Ge, inovasyon ve ileri teknoloji yatırımlarını artırmaktan başka şansımız yok” dedi.

PROTOKOL YENİ İŞBİRLİKLERİNİN ÖNÜNÜ AÇACAK

Başkan Burkay, “BTSO olarak 17 OSB’miz ve Bursa Uludağ Üniversitemizin ortak imzasıyla iş dünyamızın Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarına yeni bir boyut kazandırıyoruz. Protokol kapsamında Ar-Ge, yazılım ve tasarım projelerinde iş dünyası kuruluşlarımız, ULUTEK firmaları ve bilim insanlarımız arasında sürdürülebilir kurumsal işbirliği mekanizması oluşturulacak. OSB firmalarımız, ULUTEK ve Uludağ Üniversitesi TTO’nun sunduğu hizmetlerden uygun şartlarda faydalanabilecek. Firmalarımıza inovasyon kapasitelerinin ölçümlendirilmesi ve yorumlanmasından bilimsel danışmanlıkla çözülebilecek teknik sorunların saptanmasına, akademik çalışmalar sonucunda ortaya çıkan ürünlerin ticarileşmesinden sertifikasyon süreçlerine kadar çok önemli destekler sunulacak. Bursa ekonomimize yeni güç katacak olan protokolün kentimize ve ülkemize her alanda hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

ERSAN ÖZSOY: TÜRKİYE EKONOMİSİNİN ANA AKTÖRÜ OLMAYI SÜRDÜRECEĞİZ

BTSO OSB Konseyi ve DOSAB Başkanı Ersan Özsoy, iş dünyası temsilcileri olarak Türkiye’nin ve Bursa’nın kalkınmasında OSB’lerin önemli bir rolü olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Bizler 1961 yılından bu yana, Türkiye’nin planlı sanayileşmesinde kritik rol oynayan organize sanayi bölgeleri olarak önümüzdeki dönemin kurgusunu çok iyi yapmak zorundayız. Organize sanayi bölgelerimiz her dönemde Türkiye sanayileşmesinin ana aktörü olmuştur ve halâ ülke ekonomimizin ana taşıyıcısı konumundadır. Ancak OSB’lerimizi anlatırken bundan böyle, sanayiciye arsa tahsis eden, alt ve üst yapı hizmetleri sunan ve üretim yapan sanayi üsleri olarak değil, bunun ötesine geçilen sanayi merkezleri olarak planlamalıyız.

Teknokentleri ile yazılım geliştiren, bilgi teknolojilerini kovalayan ve bunları ihraç eden daha nitelikli bölgelere ‘nasıl getirebiliriz’i sürekli olarak gündemde tutmalıyız.

Türk sanayisinin rekabet gücünü artırmak için OSB’lerimizin sadece sayısını artırmanın yetmeyeceğinin hepimiz farkındayız. Niteliklerini de geliştirmek, yeni nesil organize sanayi bölgeleri inşa etmek zorundayız.

Sanayicilere finans, ihracat, yenilikçi üretim gibi alanlarda daha fazla destek verilen bir dönemin içine girdik. Yani günümüzde kalkınmanın, teknolojik gelişmelerin, nitelikli ürün geliştirmenin ve ihracatın önemli adresi olan OSB’ler önümüzdeki süreçte daha da etkin hale gelmek durumunda. Bunu yapacak olanlar da yine bizleriz.

AR GE VE TASARIM MERKEZLERİ

Bugün baktığımızda organize sanayi bölgelerimizde şöyle bir tablo ile karşı karşıyayız; Ülkemizdeki toplam 331 osb’de22 teknokent faaliyet gösteriyor. 55 OSB’de mesleki ve teknik eğitim liseleri eğitim veriyor. Ülkemizdeki toplam 1195 Ar Ge merkezinin önemli bir kısmı OSB’lerde faaliyet gösteriyor. Bu merkezlerin 410 adedi İstanbul’da bulunurken, Bursa ve Kocaeli 128”er merkez ile ikinci sırada geliyor. Bu noktada Bursa’daki 128 Ar Ge merkezinin 25 adedinin de DOSAB sınırları içinde faaliyet gösterdiğini, bunların 13”ünün otomotiv, 7 tanesinin tekstil ve 5”inin de makine metal sektörlerinde olduğunu belirtmek isterim.

Yine ülkemizde toplam 246 tasarım merkezinin 26 adedi Bursa’da bulunuyor. Bunların 4’ü de DOSAB firmalarımız bünyesinde faaliyet gösteriyor. Bu rakamlar yeni nesil OSB dediğimiz, nitelikli iş gücü ve teknolojik üretim konusunda faaliyet gösteren OSB kavramının ülkemizde yaygınlaşmaya başladığını gösteriyor. Yeterli mi? Elbette bizler bunları yeterli görmüyoruz ve daha fazla sayıda ar ge ve tasarım merkezinin olmasını istiyoruz.’’



08.10.2019 170458
08.10.2019 170456
mudurler