Cadde ve sokak aydınlatmasında LED armatürler ile yüzde 50 tasarruf

Güncelleme: 1 Aralık 2022, Görüntülenme:2339

Demirtaş Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü, cadde ve sokak aydınlatmalarını LED armatürlere çeviren projesini tamamladı. Böylece yıllık elektrik enerjisi tüketimi 950 bin kWh’dan yüzde 50’ye yakın tasarruf ile 500 bin kWh’a düşecek. Elektrik enerjisi fiyat seviyesi ve tasarruf oranı sebebiyle yatırım 2 yıldan daha kısa sürede kendini amorti edecek.

Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi, 2003 yılından itibaren projelendirip yatırımı tamamladığı çağdaş yer altı elektrik dağıtım şebekesi kapsamında; cadde ve sokak aydınlatma projesine de 2006 yılında başlandı. Bölgedeki cadde ve sokak aydınlatmaları yatırımı 11,40 metre yüksekliğinde 710 direk ve o dönemin verimli 250W Sodyum Buharlı Aydınlatma armatürler ile 2007 yılında faaliyete geçirildi. Zaman içinde ilave edilen armatür ve direkler ile bu sayı 762 adede yükseldi.

DOSAB Cadde ve Sokak Aydınlatma Şebekesinde, maksimum enerji tasarrufu sağlanabilmesi için coğrafi konumlu zaman saatleri kullanıldı. Bu sistem, bulunulan noktanın enlem ve boylam bilgileriyle otomatik olarak güneş doğuş ve batış saatlerinin hesaplanmasına dayalı aydınlatma kontrolü yapılabilmesini sağlıyor. Böylece fotosel kullanmadan, günün kısalması veya uzamasına bağlı olarak açılış ve kapanış saatleri otomatik olarak ayarlanıp enerji tasarrufunun maksimum seviye olması temin edildi.

TEMMUZ AYINDA YATIRIM TAMAMLANDI

15 yıldan bu yana çalışan DOSAB Cadde ve Sokak Aydınlatma Şebekesi armatürleri tamamen değiştirildi. Sodyum buharlı armatürlerin yedek parça üretimlerinin yapılmıyor olması ve günümüzde aydınlatma teknolojilerinin LED’e evrilmesi, aynı zamanda enerji verimliliği ve tasarrufun öneminin artması sebebiyle bir yıllık bir araştırma yapıldı. DOSAB Bölge Müdürlüğü Elektrik Grubu, yeni nesil LED aydınlatma armatürlerini inceledi ve birçok armatür ile testler yaptı. Bu çalışmaların sonunda hazırlanan ihale şartnamesi ile armatür alımları yapıldı ve 2022 yılının temmuz ayı başı itibariyle LED armatür dönüşüm işi tamamlandı.

YÜZDE 50’YE YAKIN TASARRUF SAĞLIYOR

LED aydınlatma armatürü 135W gücünde, highpower LED ve ENEC sertifikalı (Avrupa elektrik normları belgelendirmesi) driver ve ekipmanlar kullanılan, 4000 kelvin renk ile aydınlatma yapan IP65 koruma sınıfına sahip döküm gövdeli bir armatür. Tasarlanan üründe her ekipmanın ayrı ayrı ENEC sertifikasıyla birlikte armatürün de ayrıca ENEC sertifikası bulunuyo. 250W gücündeki sodyum buharlı armatürler ile harcanan yıllık enerji 950.000 kWh seviyesindeyken, yapılan bu değişiklik ile yılda yaklaşık olarak 450.000 kWh kadar enerji tasarrufu sağlanması hesaplanmıştır. Projedeki yıllık enerji tasarrufunun yüksek olması sebebiyle geri dönüş süresinin 2 yılın altında tamamlanacağı öngörülüyor. DOSAB Elektrik ve Enerji Verimliği Gruplarında, enerji verimliliği çalışmaları ve yeni projelerin çalışmaları devam ediyor.



Dosab Cadde ve Sokak Led Aydınlatma (1)
Dosab Cadde ve Sokak Led Aydınlatma (2)
Dosab Cadde ve Sokak Led Aydınlatma (3)
Dosab Cadde ve Sokak Led Aydınlatma (4)
Dosab Cadde ve Sokak Led Aydınlatma (5)