DOSAB Su Geri Kazanım Tesisi Açılış Töreni ve Mali Genel Kurulu yapıldı

Güncelleme: 11 Haziran 2022, Görüntülenme:3694

Türkiye'nin ilk ve en büyük endüstriyel su geri kazanım tesisi olan DOSAB Su Geri Kazanım Tesisinin resmi açılışı yapıldı. 176 milyon TL yatırımla kurulan tesis arıtılan suyun 4 milyon metreküpünü yeniden üretime kazandırıyor.

Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi (DOSAB) Su Geri Kazanım Tesisinin açılışı töreni, 11 Haziran Cumartesi günü Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile kamu kurum ve kuruluşları, Bursa’daki organize sanayi bölgesi başkan ve müdürleri ile sanayicilerin katılımıyla yapıldı. Aynı zamanda toplantıda DOSAB’ın seçimsiz 13.Olağan Mali Genel Kurulu gerçekleştirildi.

‘KULLANILMIŞ SU ATIK DEĞİL BİR KAYNAK’

Törende bir konuşma yapan DOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Ersan Özsoy, bu yatırımla birlikte atıksu arıtma tesisinde arıttıkları suyun yüzde 40’ını mevcut su kaynaklarından kullanmak yerine atık sulardan geri kazandıklarını söyledi. 2017 yılından itibaren etaplar halinde su geri kazanımına dönük yatırım yaptıklarını vurgulayan Özsoy, “Bu tesis ile yılda yaklaşık 4 milyon metreküp suyu yeniden üretime sokarak; yeraltı su kaynaklarımızı koruyor, çevreci ve sürdürülebilir üretimle yeşil OSB olarak öne çıkıyor ve firmalarımızın uluslararası arenada tercih sebebi olmasını sağlıyoruz. Kullanılmış suların ‘atık’ değil, bir ‘kaynak’ olduğu bilinciyle su geri kazanım kapasitemizi daha da artırmak için proje ve yatırımlarımıza devam ediyoruz. Sloganımız ‘Suyumuzun kadrini kıymetini biliyoruz.’ Çünkü su varsa hayat var, su varsa üretim var” dedi.

‘YEŞİL DÖNÜŞÜMÜ HIZLANDIRMALIYIZ’

DOSAB Başkanı Başkanı Ersan Özsoy konuşmasında şunları söyledi: ‘’Ülkemiz Paris İklim Anlaşmasını onayladı ve Avrupa Birliği ile Yeşil Mutabakat Sürecine dahil oldu. Bu şu demek, iş dünyamız yeşil dönüşüm adımlarını hızlandırmak zorunda… Bizler DOSAB olarak bu noktada farkımızı Su Geri Kazanım Tesisi yatırımımızla ortaya kolduk. Su geri kazanım tesisimiz, arıttığımız sudan yaklaşık 4 milyon metreküp suyu bir yıl içinde yeniden üretime kazandırıyor. Bu yatırımımız ülke genelinde gerek Çevre ve Sanayi Bakanlıklarımızca, gerekse OSB’ler, yerel yönetimler ve akademik odalar ile çevre kuruluşları tarafından büyük ilgi ve takdir gördü. Tesisimiz sürekli olarak ziyaret ediliyor, örnek alınıyor ve örnek gösteriliyor. Su Geri Kazanım Tesisimiz son olarak, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nce düzenlenen ‘ÇEVRE İLE DOST OL İYİ UYGULAMA ÖDÜLLERİ YARIŞMASI - Sanayi Kuruluşları Kategorisinde EN İYİ UYGULAMA ÖDÜLÜ aldı. Yarışma, Bursa ili sınırları içerisinde; sürdürülebilir çevre standartlarını yakalayan, bu amaçlara yönelik önlemler alan, çevre ile ilgili iyi uygulama örnekleri bulunan tesisleri teşvik etmek ve farkındalık yaratmak amacıyla düzenlendi ve Dünya Çevre Günü nedeniyle 8 Haziran 2022 tarihinde ödülümüzü aldık.

DOSAB’IN ÇEVRE YATIRIMLARI DEVAM EDİYOR

Bizler, su geri kazanım kapasitemizi daha da arttırmak, arıtma tesisimizde maliyetleri geri çekip daha yüksek verimlilik düzeyine erişmek için proje ve yatırımlarımıza devam ediyoruz. Bu çerçevede; Su Geri Kazanım Tesisimizde kapasite artışı ve atık suda renk giderimi için daha az maliyetli optimal bir çözüm yaratmak adına yürüttüğümüz iki çalışma için Dünya Bankası Finansmanlı OSB Kredilendirme Projesine başvuruda bulunduk. Bugüne kadar tüm yatırımlarını kendi yarattığı finansman ile yapan DOSAB için bakanlık önderliğindeki bu kredilendirme bir ilk olma özelliği taşıyor. Su geri kazanımı kapasitemizin arttırılması ve atık suda renk giderimi projelerimizin yatırım maliyeti 4 milyon Euro civarındadır. Ayrıca Çamur Yakma Tesisimize tekstil atığı entegrasyonunu sağlayıp, tesiste kullanılan doğalgaz miktarını azaltmak, buhardan da elektrik enerjisi elde etmek için 1 milyon dolara yakın bir yatırıma da başladık.’

‘FIRSATLARI KAYBETMEMELİYİZ’

Çevrenin ve dijitalleşmenin gümümüzün öne çıkan kavramları olduğuna değinen DOSAB Başkanı Ersan Özsoy, DOSAB tarafından kurulacak bir haberleşme altyapısı için çalıştıklarını; buna göre telefon, internet, metro ethernet, güvenlik duvarı, endüstriyel bulut, veri merkezi hizmetleri gibi hizmetleri toplu ve yedekli olarak firmalara daha iyi hizmet olarak daha ekonomik koşullarda sunacaklarını belirtti. Özsoy, haberleşme şebekesi ve veri merkezi için 6 milyon dolar civarında bir yatırım öngörüldüğünü vurguladı. DOSAB’ın elektrik, su, doğalgaz, ulaşım gibi temel alt yapılarını çözmüş, bunlarla ilgili sanayisine iyi işletmecilik hizmeti sunan, bu hizmeti sürekli, kaliteli ve uygun maliyetle yapan bir konumda olduğunu söyleyen Özsoy, konuşmasında genel ekonomik konulara da değindi. Özsoy, ‘’Pandemi sonrası oluşan global ekonomik konjonktürün ülkemiz için sunduğu fırsatları, kendi iç sorunlarımızı çözemediğimiz için kaybetmemeliyiz. Bu konuda başta siyaset, merkezi ve yerel yönetimlerimize, sanayimize düşen ödevlerimize iyi çalışmalı ve gereğini yapmalıyız’’ şeklinde konuştu.

BÜYÜKDEDE: DOSAB GİBİ BÖLGELER ARTMALI

DOSAB Su Geri Kazanım Tesisi Açılış Töreninde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, sanayi alanlarının yüzölçümünü Türkiye yüzölçümünün yüzde 1’ine ulaştırmak için çabaladıklarını söyledi. Büyükdede, ‘’DOSAB gibi iklim ve çevre şartlarına uyumlu, nitelikli sanayi bölgelerinin sayısını arttırmalı, milli geliri iki katına yükseltmeliyiz. Hem bu amaçlar hem de Yeşil OSB kavramının gerekliliklerini yerine getirmek için çalışıyoruz. Bu yatırımı ve sanayi için oluşturdukları elverişli yapı sebebiyle DOSAB’ı tebrik ediyorum’’ dedi.

ALİNUR AKTAŞ’TAN TEBRİK VE MÜJDE

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da küresel ısınmaya bağlı yaşanan iklim değişiklikleri ile hava, su ve toprak kirliliği gibi çevre problemlerinin günümüzde dünyanın önemli gündem maddesi olduğunu söyledi. Aktaş, “Sanayi ile büyüyen, sanayi ile gelişen ama yeşil özelliğinden hiçbir şey kaybetmeyen, aksine bu özelliğini daha da belirginleştiren Bursa olma hayaliyle, DOSAB yönetimine ve sanayicilerine böylesi önemli ve örnek yatırımları için gönülden teşekkür ediyorum” diye konuştu. Aktaş ayrıca, DOSAB’ın Yıldız Sokak üzerinden otoban bağlantısı ile ilgili kamulaştırmanın bittiğini açıkladı. Aktaş, ‘’Belediyemiz, karayolları ve DOSAB işbirliği ile geliştirilen projede yer teslimini 10 gün önce yaptık. Kamulaştırmada DOSAB da ciddi maddi katkı koydu. En kısa sürede karayolları yola başlayacak ve bittiğinde DOSAB’da ciddi bir trafik rahatlaması görülecek’’ dedi.

Yağmur nedeniyle DOSAB Konferans Salonuna alınan açılış töreni, temsili kurdela kesimi ve günün anısına plaket takdimi ile sona erdi. Tören sonrası DOSAB 13. Olağan Genel Kurulu yapıldı. Fahrettin Gülener’in Divan Başkanlığında ve Cem Ünal’ın Divan Üyeliğinde yapılan genel kurulda 2021 yılı hesap ve çalışmaları kabul edildi, 2022 çalışma programı ve bütçesi karara bağlandı.



su geri kazanim acilis kurdela
su geri kazanim acilis kurdela1
su geri kazanim acilis kurdela2
su geri kazanim acilis salon
ersan ozsoy2
ersan ozsoy
alinur aktas
hasan buyukdede1
hasan buyukdede
plaket alinur aktas
plaket hasan buyukdede
genel kurul divan