LÖSEV’DEN DOSAB’A ZİYARET

Güncelleme: 2 Temmuz 2013, Görüntülenme:8772

DOSAB Yönetim Kurulunun Temmuz ayı toplantısına LÖSEV’li çocuklar ve Bursa İl Koordinatörü Füsun Emecan Özacan da katıldı ve sanayicilere katkıları için teşekkür etti.

DOSAB Yönetimi, 1 Temmuz’da Bölge Yönetim Merkezi’nde Lösemili Çocuklar Vakfı’nı (LÖSEV) ağırladı. DOSAB’lı sanayicilerin Mayıs ayında LÖSEV Bursa’ya bir araç bağışlaması nedeniyle İl Koordinatörü Füsun Emecan Özcan, Halkla İlişkiler Sorumlusu Aslı Metin ve dört LÖSEV’li çocuk teşekkür ziyaretinde bulundu. Toplantıda DOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Ferudun Kahraman, Başkan Vekili İlhan Sarı, Yönetim Kurulu Üyeleri Ersan Özsoy, Haluk Sami Topbaş, Abdullah Bilaçlı, DOSABSİAD Başkanı Orhan Tezyaparlar, Başkan Vekili Vedat Kantar, BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Fahrettin Gülener, OSBÜK Yönetim Kurulu Üyesi Selim Yedikardeş ve DOSABSİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Yalçın Buruk yer aldı.

ÖZCAN, ÇALIŞMALARINI ANLATTI

Bursa İl Koordinatörü Füsun Emecan Özcan, toplantıda LÖSEV ve çalışmaları ilgili bilgi aktardı. 1998 yılında Ankara merkezli kurulan LÖSEV’in 2011 yılında Bursa ofisinin açıldığını belirten Özcan, “Bursa’da lösemi ve kanser hastalarına hizmet verecek merkezimizde hasta çocukların anneleri için oluşturulan üretim atölyesi, çocuklar için derslik, bilgisayar ünitesi, toplantı odaları, kütüphane gibi birimlerin yanı sıra anasınıfı ve oyun ve dinlenme bahçesi bulunuyor” dedi.

Bursa’da 100 aile başlanılan süreçte bugün 500 aileye ulaştıklarını, eğitim ve yardım hizmeti sunduklarını söyleyen Özcan şu bilgileri verdi: “Biz tüm çalışmalarımızı tamamen bağışçılarımızın katkıları ile yürütüyoruz. Dolayısıyla, DOSAB Ailesinin, LÖSEV Bursa’ya hediye ettiği araç bu önemli katkılardan birisi ve ulaşım sorunumuzu çözdü. Bunun için LÖSEV, çocuklarımız ve aileler adına size teşekkür ediyoruz. Bursa’da bağışçılarımızla birlikte okul, hastane, rehabilitasyon merkezi kurmak amacımız. LÖSEV Ailesi, her yıl 6 denetim sürecinden teşekkürle geçen, bağışları ve tasarrufu yaşam biçimi edinip çocuklarımıza ve ailelerimize yardım eden bir ailedir. Çocuklarımızın her türlü ihtiyaçlarını karşılamak için dürüstçe ve tüm enerjimizle çalıştık, çalışıyoruz. Bu çalışmalar neticesinde lösemi tedavisinde umutsuzluğu kırdık ve önemli başarı oranları yakaladık” dedi.

KAHRAMAN: DESTEĞİMİZ SÜRECEK

DOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Ferudun Kahraman da, ziyaretin kendilerini duygulandırdığını belirterek, LÖSEV gibi kuruluşları desteklemekten mutlu olduklarını ve desteklerinin devam edeceğini söyledi. Kahraman, çocuklarla tek tek görüşerek okul yaşamları ve derslerini sordu. Çocuklara, dünyayı tanımak ve yeni bilgiler öğrenmedeki hırslarının bitmemesi tavsiyesinde bulunan Kahraman, “Meraklı olun ve derslerinize önem verin. Biz her zaman yanınızda olmaya devam edeceğiz” dedi. Çocuklar yönetim kurulu üyelerine, lösemili çocukların anneleri için yapılan rehabilitasyon ve meslek atölyelerinde üretilen ve satılarak çocukların tedavilerine kaynak yaratan hediyelik eşyalardan verdiler.


LÖSEV

Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV), 1998 yılında kuruldu. Lösemili çocukların SSK Ankara Çocuk Hastanesine tedavi amacıyla yatırıldığı günlerde, çocukların odaları için televizyon talebine olumsuz yanıt alınması sonrası; doktor, hemşire ve personelin televizyon için arasında para toplamasıyla başlayan süreç günümüzde, onlarca çalışanı, binlerce lösemili çocuk ve aileleri, binlerce gönüllü üyesiyle kocaman bir aileye dönüştü. 2000 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla kamu yararına çalışan, 2004 yılında da izin almadan yardım toplama hakkına sahip kuruluş olmasına karar verien Vakıf, Cumhurbaşkanlığı Şükran Plaketi ödülü ve Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi Özel Danışmanlık statüsüne sahip bir STK.Ankara merkezli Lösev’in, İstanbul, İzmir, Bursa ve Antalya ofisleri bulunuyor. Kuruluşundan bu yana Vakıf Başkanlığını Dr. Üstün Ezer yürütüyor.


BAĞIŞLARLA ÖNEMLİ YATIRIMLAR YAPIYOR

Lösev’in temel amacı; lösemili ve kan hastası çocukların, sağlık ve eğitim başta olmak üzere her türlü ihtiyaçlarının sağlanmasına yardımcı olmak, bunun yanı sıra, kalıtsal ve edinsel kan hastalıkları konusunda ulusal düzeyde tedavi, eğitim ve araştırma kurumları kurmak ve işletmek, hastalığı tanıtmak, lösemili çocuklar ve ailelerinin sıkıntılarını topluma aktarmak ve bu vesileyle toplumu bilinçlendirmek…

Türkiye’de ilk ve tek olan Lösemili Çocuklar Hastanesi, Lösemili Çocuklar Anaokulu ve İlköğretim Okulu, Lösemili Çocuklar Köyü bulunuyor. Ayrıca Lösev, ülkemizin en büyük onkoloji hastanesi inşaatını sürdürüyor. Projenin 1,5 yıl sonra bitmesi planlanıyor. Yine Lösemili Çocuklar Kenti Projesi de devam ediyor. Lösev, verdiği hizmetleri ve yaptığı yatırımları tamamen bağışlarla gerçekleştiriyor.


Lösemi Nedir?

Herhangi bir etkiyle damarlarımızda dolaşan kanın esas yapım yeri olan kemik iliğimizdeki ana hücrelerde oluşan şifre değişikliği ile blast adı verilen olgun olmayan kan hücrelerinde artış meydana gelmektedir. Bu hücreler hızla yayılarak kemik iliğini, lenf bezlerini, dalağı, karaciğeri, beyin ve merkezi sinir sistemini tutmaktadır. Çocukluk çağındaki kanser vakalarının %35'ini lösemiler oluşturur ve birinci sıradadır. Türkiye'de her yıl 16 yaşın altında 1.200-1.500 yeni lösemili çocuk vakası bildirilmektedir. Her yaşta görülmektedir. En sık çocukluk çağında 2-5 yaşlarında artmaktadır.


Yüzde 85 iyileşme oranı

1 yaşın altında, 10 yaşın üstündeki yeni vakalarda tedaviye cevap azalmaktadır. Tedavi öncelikle genel durumun düzeltilmesi yöntemleri ile başlar. Hasta ve ailenin bilgilendirilmesi, löseminin umutsuz değil, tersine iyi bir tedavi ve moral desteği ile %85'lere varan oranda iyileşmenin sağlandığının açıklanması önemlidir.

Çok yüksek doz, birbirinden farklı en az 6 çeşit ilacın 4-6 hafta içerisinde damardan ve ağızdan verilmesi (kemoterapi) süreci zorludur. Vücudu enfeksiyonlara karşı koruyan savunma hücreleri de ilaçlarla yok edildiğinden immün sistem yıkılmakta, en ufak bir mikrop, hastalık etkeni dahi tüm vücuda yayılıp ağır ateşli enfeksiyonlara neden olmaktadır. Parasız hizmet verilen Lösev Hastanesinde 2011 yılında 2.235 hasta ayaktan tetkik ve tedavi, 380 hasta da yatarak tedavi aldı.



losev_dosab_yonetim_ziyaret
losev_dosab_yonetim