Suyun Sürdürülebilir Kullanımı ve DOSAB`ın su geri kazanım yatırımı

Güncelleme: 22 Mart 2022, Görüntülenme:2060

1993 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından; giderek büyüyen temiz su sorununa dikkat çekmek, içilebilir su kaynaklarının korunması ve çoğaltılması konusunda somut adımlar atılmasının sağlanması için teşvik olması amacıyla ilan edilen Dünya Su Günü, her yıl 22 Mart tarihinde kutlanıyor.

Dünya Su Günü sebebiyle TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, ‘Suyun Sürdürülebilir Kullanımı’ konulu bir panel düzenledi. Bursa Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr.Taner Yonar, DOSAB Bölge Müdürü Serhat Şengül ve Marmarabirlik bağlı ortaklığı Marzey AŞ Müdürü Mehmet Şen’in konuşmacı olduğu panel, Bursa Akademik Odalar Yerleşkesi Ortak Salonu’nda 13:30-15:30 saatleri arasında yapıldı.

DOSAB Bölge Müdürü Serhat Şengül panelde Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nin yapısı, 2007 yılında açılan atık su arıtma tesisi ve sonrasında tesiste yapılan düzenlemeler (kapasite artışı, MBR ve RO yatırımları) ile ilgili ayrıntılı bilgi verdi.

Şengül sunumunda, mevcut arıtma tesisi içinde yaptıkları yatırımlarla endüstriyel atık suların geri kazanımı konusunda, ulusal ve uluslararası ölçekte özellikler taşıyan öncü ve örnek bir yatırıma imza attıklarını belirtti.

Şengül, yaşanabilir bir çevre ve sürdürülebilir üretim ve su yönetimi için bölge yönetimi, sanayicileri ve teknik ekiplerle yıllar süren çalışmaların bir sonucu olarak, üretimde kullanılan suyun yüzde 35’inin geri kazanıldığını belirtti. Tekstil yoğun DOSAB’da sürdürebilir üretim ve su yönetimi için sadece geri kazanımın çok yüksek maliyetler getirdiğini ve rekabetçi olmadığını vurgulayan Şengül, ‘Amacımız üç temel kaynağa dayalı (Yüzey ve yeraltı suları ile geri kazanım suları) sürdürülebilir bir yapı tesis etmek” dedi.

Bursa Çevre Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Selçuk Yalçın'ın da katıldığı panel sonrası, Bursa Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Sevim Yürüten, katılımcılara günün anısına birer plaket verdi.



cevre4
cevre5
cevre1
cevre2
cevre3