TEB ÖZEL KONUŞMALARI DOSAB`DA BAŞLADI

Güncelleme: 1 Ocak 2013, Görüntülenme:5528

TEB Özel Konuşmaları’nın ilki Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nde yapıldı. TEB Baş Ekonomisti Selim Çakır ‘2012 Makro Bakış ve 2013 Beklentileri’ başlıklı sunumunda, Hükümetin yüzde 4 tahmini yanında ekonominin 2013’te 4,5-5 aralığında büyümesinin olası olduğunu söyledi.

TEB Özel Bankacılık, ‘TEB Özel Konuşmaları’ başlığı altında düzenleyeceği seminerlerin ilkini, 12 Aralık Çarşamba günü Bursa Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nde gerçekleştirdi. TEB Özel Bankacılık Grup Direktörü Banu Taşkın’ın ev sahipliğinde DOSAB Başkanı Ferudun Kahraman ile DOSABSİAD Başkanı Selim Yedikardeş’in de katılımıyla gerçekleşen seminerde, Türkiye ve dünya ekonomisindeki gelişmeler masaya yatırıldı.

CNBC-e Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı Dr. Artunç Kocabalkan’ın moderatörlüğünde; TEB Yatırım Genel Müdürü Baturalp Candemir “Global piyasaların yarattığı fırsatlar ve yeni TTK, SPK ve borçlar kanunu çerçevesinde şirketlerin finansmanı ve kişisel birikimlerin yönetimi”, TEB Baş Ekonomisti Selim Çakır “2012 Makro Bakış ve 2013 Beklentileri”, TEB Dış Ticaret Merkezleri Müdürü Selen Özhisarcıklı ise yurtdışı alacakların garanti altına alınması konusunda görüşlerini paylaştı.

BAŞLANGIÇ DOSAB’DA YAPILDI

Türkiye’de Özel Bankacılık hizmetini 1989 yılında ilk başlatan banka olduklarını belirten TEB Özel Bankacılık Grup Direktörü Banu Taşkın, açılış konuşmasında “2013 yılı için uzmanlarımızla planladığımız TEB Özel Konuşmaların startını Bursa ve DOSAB’dan veriyoruz. 2015 yılına kadar Özel Bankacılık denildiğinde akla gelen ilk kurum olma hedefiyle faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. TEB Özel Bankacılık, finansın yanı sıra sanat ve spor alanında da birçok etkinliğe destek vererek TEB Özel müşterilerine çeşitli ayrıcalıklar sunuyor. “TEB Özel Konuşmaları”nı 2013 yılında farklı bölge ve illerde devam ettireceğiz” dedi.

EKONOMİK AKTİVİTEYİ DESTEKLEYEN PARA POLİTİKİLARI

DOSABSİAD Başkanı Selim Yedikardeş de reel sektörün yüksek ciro ancak az karla çalıştığını vurguladı. Bu şartların sanayiciyi verimlilik konusunda daha çok kafa yormaya ittiğini belirten Yedikardeş, finans sektörü ile işbirliğinin önemine değindi.

DOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Ferudun kahraman da katılımcılara hitaben yaptığı konuşmada genel ekonomik değerlendirmelerde bulundu ve DOSAB’la ilgili bilgiler verdi. Kahraman, global ekonomiye ilişkin risklerin her geçen gün arttığını, son olarak IMF’nin, Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nda bu artışa dikkat çekip global ekonomi büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize ettiğini vurguladı. Kahraman, “Başta Avrupa, dünya ekonomisindeki zayıf görünüme bağlı olarak küresel ölçekte uygulanan para politikaları, ekonomik aktiviteyi destekleyici nitelikte kurgulanıyor ve uygulanıyor. Bu sürecin önümüzdeki dönemde de devam edeceği görülüyor.

DOSAB 2012’Yİ BÜYÜMEYLE GEÇİRDİ

Ülkemizde de son açıklanan ekonomik büyüme rakamları, 2012 yılında büyümenin yüzde 3-4 aralığında olacağını gösteriyor. Öte yandan cari açık ve enflasyona ilişkin risklerin azalmasıyla birlikte Merkez Bankamız ekonomik aktiviteyi desteklemeyi amaçlayan politika uygulamalarını ön plana çıkarıyor. Bu genel fotoğraf içinde DOSAB ise 2012 yılını başarılı şekilde geride bırakıyor. Bölgemizde istihdam geçen yıla göre yüzde 10 arttı. Elektrik, doğalgaz, proses su tüketimleri, atık su deşarjları yılın ilk 11 ayında önemli oranda yükseldi. Bölgemiz, 2012 yılını büyümeyle geçirdi. Tüm bu veriler, bölgemizde sanayinin çalıştığını, başta tekstil olmak üzere üretim ve ihracatta başaralı bir yılın geride kaldığını gösteriyor. DOSAB olarak bizler, daha da ileriye gitmek için projeler üretmeye, yatırım yapmaya devam ediyoruz” dedi.

EURO BÖLGESİ 2013’TE DE KÜÇÜLÜR

Açılış konuşmalarının ardından, TEB Baş Ekonomisti Selim Çakır, Bursalı işadamlarına özel olarak ekonomi ve finans piyasalarını değerlendirerek 2013 yılına dair öngörülerini paylaştı. Dünya ekonomilerindeki daralmayı hatırlatan Çakır, Türkiye’nin Brezilya ile birlikte bir büyüme sürecine girdiğini PMI (Purchasing Managers’ Index-Satın Alma Endeksi) şirketlerin satın alma yöneticilerinin mal ve hizmet satın alma eğilimlerini gösteren endeksin de buna işaret ettiğini vurguladı. Çakır, şöyle konuştu: “Bursa için kötü haber şu olabilir, Euro Bölgesi halen kötü. Bursa’nın üretim ve ihracatında bu bölge önemli bir yer tutuyor. ABD’de ise PMI endeksi yüzde 50’nin altında. 2012 için Euro Bölgesinde gözüken, yüzde 0,5’lik bir küçülme. Burada 2013 yılında da küçülme bekliyoruz.

BÜYÜME KRİZİNİN ÖNÜNE GEÇMEK KOLAY DEĞİL

Euro Bölgesine iyi tarafından bakacak olursak, dağılması konuşulan bölge dağılmıyor, artık bunu net görüyoruz. Yunanistan gibi ekonomileri kötü olan ülkelere yardım yapılarak zaman kazanıldı. ABD veya Avrupa’da finansal krizin önüne geçilmiş gözüküyor. Ama büyüme krizinin önüne geçmek bu kadar kolay değil. ABD Ekonomisi Avrupa’ya göre biraz daha iyi görünümde. Onların da kendi krizlerine çözümleri kaba tabirle para basmak... İşsizlikte kalıcı gerileme için FED parasal genişlemeye gitmeye devam ediyor. Öte yandan euro’nun dolar karşısında 2013 yılında değer kazanma trendinde olacağını düşünüyorum.”

İKİNCİ KURULUŞ DA NOTUMUZU ARTTIRMALI

TEB Baş Ekonomiste Selim Çakır, ABD ve Avrupa merkezli değerlendirmelerinin ardından Türkiye’de makro ölçekte 2012 yılı ve 2013 beklentileri konusunda da özetle şunları söyledi: “Fitch’in kredi notumuzu yatırım yapılabilir seviyeye yükseltmesi önemli. Ancak bu tek başına yeterli değil. Uluslar arası fonlar, ikinci bir kuruluşun daha bu seviyeye gelmesi ile daha da hareketlenecektir. Bizim beklentimiz, örneğin Moody’s gibi bir kurumun da 2013 yılının ilk çeyreğinde Türkiye’yi yatırım yapılabilir seviyeye çekmesi. En azından ilk 6 ay içinde bu olmalı.

2013 BÜYÜMEMİZ YÜZDE 4,5-5 OLUR

Bunun dışında tüketim ve yatırım anlamında Türkiye iyi bir 2012 yılı geçirmedi. Faizler düşme trendinde, sanayi üretimi son çeyrekte toparlanacak. Ekim düşük geldi ama burada tatil etkisi var. Ben bu toparlanmanın 2013 yılının ilk çeyreğinde daha belirgin olarak süreceğini düşünüyorum. İşaretler bu yönde. Bu yılın Türkiye ekonomisi açısından büyüme oranını yüzde 2,8-3 arasında bekliyorum. 2013 yılında hükümetin tahmini yüzde 4 büyüme. Ancak biz yüzde 4,5-5 aralığında bir büyümeyi olası görüyoruz. İhracatımız anlamında Kuzey Irak bu hızla giderse, Almanya’yı geçip en büyük ihraç pazarımız olur.”

KREDİ FAİZLERİ GERİLEYECEK

Çakır, faizler ve enflasyon cephesi ile ilgili olarak da “Merkez Bankası geçen yıl faizleri arttırdı ve iç talebi daralttı, cari açık da kritik seviyeden geri döndü. İyi bir düzeltme hareketi ile ekonomimizi çok resesyona sokmadan bu dönüş sağlandı. Ancak cari açık halen yüksek ve önümüzdeki yıl da 53 milyar dolardan 66 seviyesine çıkması olası gözüküyor. Enflasyon tarafından ise büyük bir baskı ve sorun görmüyorum. Kredi faizlerinin daha da geri gelmesi söz konu olacak. Bankalar için fonlamada Merkez Bankası ve mevduat faizi önemli. İki ayak var. Merkez Bankası fonlaması geçen yılın yarısına indi 5,75’e geldi. Mevduat tarafına da bakarak bankalar kredi faizlerini daha da geri çekebilir. Bunun 2013 yılının ilk çeyreğinden itibaren belirgin şekilde mümkün olabileceğini söyleyebilirim. Kredi almak için orayı beklemek iyi olur” şeklinde konuştu.



dosab_teb_toplanti